‘Als je als dragqueen naar een taxi-standplaats loopt, neemt niemand je mee’

discriminatie Na de Pride in Amsterdam werden dragqueens opvallend vaak gediscrimineerd door taxichauffeurs. Taxibedrijven, regenboogorganisaties en de gemeente proberen dat samen aan te pakken.

Gesprek in Bar Blend XL in Amsterdam over de weigering van taxichauffeurs dragqueens mee te nemen.
Gesprek in Bar Blend XL in Amsterdam over de weigering van taxichauffeurs dragqueens mee te nemen. Foto Simon Lenskens.

Skyla Versai had al heel wat meegemaakt met taxichauffeurs. Haar rit werd regelmatig geannuleerd als ze haar, een dragqueen, langs de weg zagen wachten. Ze hoorde eens: „Ik zou je nog niet ophalen voor 1.000 euro.” Maar een áánrijding?

Het is diep in de nacht van 6 op 7 augustus, na de laatste dag van Pride Amsterdam. Skyla Versai, een alterego van Donald Collins (38), heeft net opgetreden in een bar in de Reguliersdwarsstraat. Collins en zijn vriend zijn klaar om naar hun hotel te gaan en bestellen een taxi via de app Bolt.

De vriend van Collins houdt de taxi aan, maar als de chauffeur Collins ziet staan, met nog een blauwe glitterjurk aan en een grote, roodharige pruik op, wordt de rit in de app geannuleerd. De chauffeur wil ervandoor gaan, maar moet eerst omkeren. Dat geeft Collins de kans hem eens flink toe te spreken.

Collins steekt daarna de straat over – in de ene hand zijn hakken en in de andere een schoudertas – als de taxi ineens vaart maakt. Hij springt weg en wordt geschampt. De chauffeur racet weg.

Het hele jaar door worden dragqueens geweigerd door taxi’s, maar tijdens Pride Amsterdam begin augustus leek het aantal incidenten te pieken. Mayday werd „uitgescholden en bedreigd” door chauffeurs van taxiplatforms Uber en Bolt, schreef ze op Facebook. Victoria False zou na een Senior Pride-concert zijn geweigerd door vier verschillende chauffeurs die achter het podium stonden te wachten. Niet alleen via taxi-apps: ook bij TCA was recent „een voorval”, laat het taxibedrijf desgevraagd weten.

Met het incident met Skyla Versai was de „grens bereikt”, zegt Eward Koning, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Reguliersdwarsstraat. Er moet protest komen, zei hij de dag erna in de appgroep die vorig jaar was gevormd nadat een lesbisch koppel werd mishandeld door een Uberchauffeur. Uiteindelijk werd besloten tot een overleg met regenboogorganisaties, taxibedrijven en de gemeente Amsterdam. „Samen kunnen we dit steeds groter wordende probleem hopelijk oplossen!”, stond in de uitnodiging voor de bijeenkomst, die dinsdagmiddag plaatsvond. Pers mocht er niet bij zijn, om vrij te kunnen praten.

„Ik ben gefrustreerd over hoe het gaat”, zegt Richard Keldoulis, die in eerdere jaren als Jennifer Hopelezz door taxichauffeurs werd afgewezen, voorafgaand aan de bijeenkomst.

Richard Keldoulis (ook Jennifer Hopelezz) aan het woord tijdens het gesprek over het taxibeleid.
Foto Simon Lenskens

‘Makkelijk doelwit’

„Het is al tien jaar hetzelfde liedje en het wordt niet beter.” Keldoulis hoort niet alleen negatieve ervaringen van dragqueens, maar ook van trans personen en mensen in een fetisj-outfit. „Maar drags zijn een makkelijk doelwit: we zijn heel zichtbaar. Als je naar een standplaats loopt, neemt niemand je mee. Ik heb het idee dat het een badge of honor is om ons niet mee te nemen.”

In 2018 ging een filmpje rond van Hopelezz die geweigerd werd door een taxi achter de Dam in Amsterdam. „Ik ben ook gewoon een mens hoor”, zei ze, om vervolgens de chauffeur rustig op z’n nummer te zetten. Een andere taxi nam haar en haar vrienden uiteindelijk mee. Uit de ophef die ontstond volgde een jaar later een „intentieverklaring” van taxibedrijven. In bijzijn van toenmalig verkeerswethouder Sharon Dijksma spraken ze af consequenties te verbinden aan discriminatie en intern iemand aan te wijzen die het bewustzijn onder chauffeurs moest vergroten.

„Een totale wassen neus”, zegt Keldoulis, die krap twee weken na de intentieverklaring opnieuw werd geweigerd door een Uberchauffeur. Dat jaar haalde ook een incident in Den Haag de media.

Taxibedrijven komen her en der wel in actie, blijkt uit een rondgang. Uber maakte een educatieve video voor zijn chauffeurs. Dragqueen Mayday en Ger Poels (de man achter Victoria False) figureerden vorig jaar in de videoserie ‘Ride with Pride’, waarin ze op de achterbank van een Uber vertelden over veiligheid onderweg.

Uber deelt geen discriminatiecijfers, maar noemt het aantal „zeer beperkt”. Het zegt „speciaal getrainde experts” te hebben die „iedere melding” onderzoeken. Het benadrukt dat mensen alleen chauffeur kunnen worden met een verklaring omtrent het gedrag, zoals de landelijke overheid voorschrijft.

Bolt zegt „24/7” een team paraat te hebben staan voor meldingen van discriminatie, die overigens „zeer zeldzaam” zijn. Het platform neemt dan „onmiddellijk” maatregelen, zoals een tijdelijke schorsing van de chauffeur. Als onderzoek heeft uitgewezen dat die zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan discriminatie, wordt die schorsing permanent. Dat geldt ook voor passagiers die discrimineren.

Lees ook: Kan dragqueen Ma’MaQueen rustig voorlezen aan kinderen?

‘Pink cab’

De chauffeur die Skyla Versai aanreed is geschorst, en aangesproken op zijn gedrag, zegt Bolt. Er loopt een onderzoek, ook door de politie.

Vlak voor de Pride in Amsterdam heeft Bolt „het belang van respect voor iedereen” bij alle chauffeurs onder de aandacht gebracht. In samenwerking met regenboogorganisaties riep de taxisector dit jaar met abri’s op om discriminatie altijd te melden.

Dat bleek niet genoeg. „Een convenant verplicht tot niks”, zegt initiatiefnemer Koning na de bijeenkomst dinsdagmiddag. Zo’n twintig aanwezigen praten na, binnen en op de stoep. De sfeer is positief. Er zijn allerlei mogelijke oplossingen besproken, al moet de haalbaarheid ervan nog worden uitgezocht: een taxistandplaats dicht bij de cafés in de Reguliers, zodat dragqueens niet door het uitgaanspubliek van het Rembrandtplein hoeven te lopen, een inclusieve ‘pink cab’, een nog grotere campagne, landelijke registratie van overtreders, boetes door de gemeente.

Maar het belangrijkste is een „narratiefverandering” bij chauffeurs, zegt Danielle Jiskoot, namens The Diverse Agency, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst. „Chauffeurs lijken zich niet bewust dat iedereen welkom moet zijn in hun auto. In een restaurant is dat ondenkbaar. Waarom bij taxi’s wel?”

Chauffeurs lijken zich niet bewust dat iedereen welkom moet zijn in hun auto. In een restaurant is dat ondenkbaar. Waarom bij taxi’s wel?

Jiskoot en Koning zaten het laatste jaar al om tafel met taxibedrijven. Op hun advies heeft Uber het makkelijker gemaakt om geannuleerde ritten te melden. Uber laat nu meer foto’s zien van passagiers aan de chauffeur, zodat die alvast weet wat hem te wachten staat. Maar het ligt niet aan de intenties van de directies: „Er wordt snel gehandeld. Blijkbaar gaat er iets mis aan de voorkant”, zegt Jiskoot diplomatiek.

„Ik neem eigenlijk geen taxi meer”, zegt Donald Collins. „Ik heb een eigen auto nu, of ik kleed me om op locatie.” Als Skyla Versai loopt Collins niet meer alleen naar zijn auto.